« Handvatten om beter te ondernemen

Twee Pure Ondernemers-adviseurs hebben samen gezeten en zijn vanmorgen gekomen met een aantal handvatten om beter te ondernemen. 

 

Ivon Geurts van Kessel doet dan als accountant/adviseur en Edwin Joostenals bedrijfsadviseur. Samengevat zijn er een aantal belangrijke pijlers waar je rekening mee dient te houden:

  • Omzet
  • Kosten
  • Capaciteit

 

Daar waar ondernemers zicht snel richten op kosten heeft deze groep vaak de minst significante impact. Het is met name belangrijk om te weten hoe je je omzet kan verhogen en welke capaciteit je aan kan. Het gaat uiteindelijk zelden om het uurtarief dat je vraagt, maar des te meer om de toegevoegde waarde die je creëert. 

 

Yvon legde ons haarfijn uit hoe je de kostprijs per uur kan berekenen. Hiervoor dien je je huidige kosten te weten. We kwamen er achter dat veel ondernemers wel weten wat op de bankrekening staat, maar niet wat de kosten zijn.

 

In het kort, je neemt al je huidige kosten incl. de winst die je wilt maken. Dit is je eigen winst, persoon, huisvesting, rentes, auto, overige. Die deel je door je capaciteit. In de retail zou je kunnen rekenen met: 6 dagen per week geopend * het aantal weken per jaar. ALs je dit deelt door de je totale kosten, dan weet je daarmee het wat het per dag kost om je winkel open te houden.

 

Dit kan je ook berekenen naar een uurtarief. Belangrijk is om te weten wat je productieve uren zijn. Waar we gemiddeld ruim 2000 uur werken per jaar, is slechts een deel hiervan declarabel. Deel je totale kosten door het aantal declarabele uren en je vindt je minimale uurtarief.

 

Lees meer tips en adviezen in het Adviescentrum op de website van Ivon: https://oamkb.nl/kantoor/oamkb-helmond-asten/adviescentrum/ en kijk ook eens bij de tips op de website van Edwin: https://joostenparticipaties.nl/tips/